Quantcast
Channel: Vego Inspira
Viewing all 380 articles
Browse latest View live

Rågbullar med russin

$
0
0

Igår bakades det för fullt här hemma, bland annat de här rågbullarna med russin i.
Jag har inte ätit dem själv men Peter sa att de var goda nog för att hamna på bloggen och det får jag ju lita på.

Receptet är nästan från Leila Lindholms bok ”a piece of cake”. Dvs jag gjorde om det en liten aning för jag hade inte alla ingredienser hemma.

Till 12 bröd behöver du:

35 g smör
3 dl mjölk
½ dl mörk sirap
1 msk brödkryddor
1 tsk salt
50 g jäst
1 dl russin
5 dl vetemjöl
3 dl grovt rågmjöl

Så här gör du:

Smält smöret i en liten kastrull. Tillsätt mjölk, sirap, brödkrydor och salt. Värm sedan vätskan till fingerljummet, max 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt degvätskan och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt russin och mjöl lite i taget och rör till en smidig deg. Låt den jäsa i bunken under en bakduk i cirka 30 minuter.
Häll ut degen på ett bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till bollar eller låt dem vara som de blir, lite småkantiga och knasiga.
Doppa bollarna i mjöl och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt de jäsa på den i ca 30 minuter.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225° i ca 10 minuter.



Rosmarin hjärta avokado

$
0
0

Ibland ni vet, så upptäcker man sådana där perfect match’s. Smaker eller saker som passar så väldigt bra ihop.
En kollega till mig bjöd oss andra på jobbet på rosmarin-knäckesticks och avokado och det visade sig vara just en sån där finfin kombo!
Så gott! Och vad bra det är att bli bjuden på saker så att man får upptäcka nya favoriter. Tack Åsa! :-)


Ny design

$
0
0

Byter design här på bloggen nu i dagarna. Hoppas att det inte är allt för stökigt för er att läsa under tiden som arbete pågår.

Hej hej så länge!


Campingmat och vackra Norge

$
0
0

Jag vet inte hur ofta ni åker på bil- eller campingsemester, utan möjlighet till att hålla livsmedel kylt. Vi gjorde det både 2014, 2015 och 2016. (Resan 2014 kan du läsa om här.)
Alla tre gångerna åkte vi till Norge. Olika delar av landet varje resa bortsett från den lilla orten Geiranger som vi besökte både första och tredje resan. Jag låg utslagen i matförgiftning (mjukglass) första gången vi var där och eftersom Geiranger förmodligen är en av världens vackraste platser om du frågar mig så ville jag se den som frisk också!

Utmaningen vad gäller mat var densamma alla resor – att laga mat med medhavda livsmedel på ett gaskök och att de matvarorna inte kunde hållas kylda.
För varje resa har vi kommit på nya idéer och funnit nya favoriter.

Här kommer campingmat-inspiration från vår andra resa, den vi gjorde 2015. Några av måltiderna. Vackra bilder från Norge får ni på köpet. :)
Bilderna kan ses i större format om du klickar på dem.

Under första stoppet åt vi wraps. Ett paket frysta falaflar fick agera kylklamp under resans första timmar. De hade tinat lagom till lunch och höll en burk med köpt hummus samt en påse blandad sallad kalla och fräscha tills dess. Det stoppades i tortillabröd och vi kunde med ytterst lite ansträngning avnjuta goda wraps.
Första natten sov vi på vandrarhemmet i Töcksfors. I deras kök gjorde vi nachotallrikar med sojafärs och svarta bönor.
Den ”märkliga” byggnaden är Vemork vattenkraftverk vid Rjukan, känt från andra världskriget och väl värt ett besök!

Soppa med knäckebröd har blivit vår mest förekommande lunch. Även om jag med tiden gått över till fröknäcke utan något pålägg. Peter vill dock ha sina fyllda från Wasa. Soppan värms på bara ett par minuter.

Soppa igen men av annan sort. Värmdes strax intill ett mycket vackert vattenfall.
Färdiga grytbaser, kokosmjölk, torkade sojabitar och couscous fungerar alla fint att förvara utan kylskåp. Enkelt att laga till på gasköket också.

Nu minns jag inte vad stället heter men våfflor åt vi där och som bjöd på utsikten nere till vänster i bildcollaget. Det som var märkligt var att man inte serverade sylt och grädde till våfflorna utan sylt och typ gräddfil… Det var inte gott tyckte vi. Tydligen något norskt?
Längst fram i bilen (ja det finns plats där för i en bubbla sitter motorn bak!) har vi alltid lådan med drycker. De håller sig faktiskt ganska så svala där.
Vanligtvis ser man både snö och blomsterprakt under en junidag i Norge, ofta flera gånger. Åtminstone om man kör upp och ner mellan olika höjder som vi gör. Häftigt och vackert!

När vi kom till Eidfjord kändes vädret lite ostadigt så vi bokade en stuga. Peter lagade en gryta med sojakött igen, tror det var thailändska smaker denna gång men minns inte säkert.
Både framför och bakom vår lilla stuga var det fina vyer att titta på.

Vid Kjeåsen åkte Peter kana i snön och jag njöt av utsikten från gården som kallas ”världens mest otillgängliga”. Där var vi länge och platsen påverkade mig mycket. Svårt att förklara… Låter det intressant – läs om platsen och åk dit!
Detta år åt vi fortfarande ofta sådan här gröt till frukost. Numera kokar vi på naturella havregryn för att minska ner på sockerintaget. ”Bara Bär” har jag inte sett i butik på länge men de var goda och praktiska som gröt-topping. Mandelmjölk finns i småförpackningar = perfekta för dessa resor. Dock endast sockrad variant vad jag kunnat finna.

Den här middagen har blivit vår camping-middags-favorit! Tacomix med torkad sojafärs, majs på burk och nachochips, ofta med en förpackning bönor också. Allt går så bra att förvara och att laga till. Äts med fördel i samband med utsikt. :)
Fel ordning nu, men under varje resa har vi stannat till vid gränshandeln på svenska sidan (dit norrmännen åker för att handla billigt och vi för att titta på spektaklet). Det vi besökt är främst Gottebiten. Där finns så galet mycket godis! Och ibland får man lov att unna sig tycker jag hihi.

Oplanerat hamnade vi på Jondal Hotel. Och tur var det för det var ett fantastiskt trevligt litet hotell. Frukosten fick man plocka själv från den lilla buffén i matsalen frånsett smörgåspåläggen som varje rum fått sin egen tallrik i kylskåpet med.
Middagen kvällen före köpte vi på Coop i närheten och åt i sängen på rummet. Inte den nyttigaste middagen men den var mysig haha!
Laerdalstunneln med sina 24,5 km är världens längsta vägtunnel. Undviks lämpligen av den med klaustrofobi men vi åkte genom den vilket tar 20 minuter! En upplevelse helt klart.

Norge är mycket duktiga på att att erbjuda sina bilburna resenärer vackra rastplatser. Och vägsträckor i största allmänhet.
I väntan på en filmvisning om Tysseldal kraftverk (den vita byggnaden i bakgrunden) åt vi mellanmål. Cashewnötter, torkade russin och mullbär.

I Flåm, på Aegir bryggeri och pub i ”vikinga-stil” tog vi en varsin öl. (Vi tältade på en camping strax intill.) Bryggeriet hade vi ingen aning om fanns utan såg det under vår kvällspromenad i byn. Det är en av de roligaste sakerna med att bila runt så här, man vet aldrig var man hamnar riktigt och finner så många guldkorn som förgyller livet!
En väldig mix av bilder sedan… Gryta med sojastrips, majs och krossade tomater. Veckans enda ickevegetariska måltid vi lagade – fiskbullar i hummersås med potatismos.
Makaroner med en krämig sås, minns att den var mycket god. Och Peter som lagar mat utanför vårt tält på Oslos citycamping, med utsikt över Oslos stadskärna.

Det var den resan det!
Hoppas att du känner dig inspirerad nu, att åka på bilsemester, att campa eller att åka till Norge. Jag menar, du kan ju bo lyxigt på hotell men åk dit för sjutton, det är så vackert!

 


Hälsosam mangosorbet med tre ingredienser

$
0
0

Den här var makalöst god om jag får säga det själv!
Frisk och syrlig, och så med ett litet sting från ingefäran.

För att få den ”sorbetiga” konsistensen behövs en stark mixer (höghastighetsmixer) som klarar av att mixa nästan helt frusen mango. Har du inte en sådan, låt mangon tina så mycket som den behöver för att din mixer ska orka med. Kanske betyder det att du får en smoothiebowl istället för sorbet, men det är ju mycket gott det också!

Till ca 2 portioner behöver du:

300 g frusen mango i tärningar, lätt tinade
1 lime, saften + rivet skal (endast det yttersta gröna)
1 bit färsk ingefära, skalad (min bit var som en sockerbit i storlek ca)

Så här gör du:

Mixa alla ingredienserna.
Servera omedelbart.


Snacks on the go

$
0
0

I samband med utlottningen av russin som jag hade nyligen så fick jag in några önskemål på saker att skriva om. Frida bad bland annat om recept på ”on-the-go”-snacks. Det här inlägget blir snarare tips om köpta snacks, sådana man lätt bär med sig i väskan eller jackfickan.
Jag börjar med dem för dessa är nämligen mina absolut vanligaste snacks jag tar med mig. Till jobbet eller på resande fot.

Fruktpluppar brukar jag kalla de här. Sådana är så goda! Det finns flera tillverkare som gör liknande, men de på bilden är några av favoriterna och var dem jag hade hemma för tillfället. Pluppar äter jag inte bara on-the-go utan även som/istället för godis i tv-soffan och så.
IKEAs säljs på IKEA förstås och Albinas har jag sett på Willys och Hemköp.


Det var först när jag fotade dessa nu som jag insåg att IKEAs och Albinas pluppar är VÄLDIGT lika varandra… Men det gör inget, det gör dem ju enklare att få tag på!


Torkade frukter och bär tycker jag mycket om! Sådana äter jag oftast i kombination med nötter.
Blåbären, russinen, mullbären och aprikoserna ser ni nog var de kommer ifrån. Mangobitarna säljs på Lidl och är så goda!

Nötter. Mättande, nyttiga och praktiska att bära med sig. Jag började äta nötter först för några år sedan och tar igen det nu haha! (Grönsaker började jag äta först när jag var 25, kaffe och te har jag fortfarande inte lärt mig dricka…)
Hur som helst, cashew äter jag mest av när jag är på språng men försöker variera mig med exempelvis hasselnöt och mandel (som är ett frö egentligen).

De små plastbehållarna köpte jag för några år sedan, tänkta till våra camping/bilsemestrar. De är superbra och de har jag nu ofta just till mina snacks on-the-go!


Historien om ett växthus, del 1

$
0
0

Tänkte berätta om mitt lilla glashus. Det kom på plats sommaren 2014 och vägen till ett färdigt hus var ganska så lång. Vi tar det från början och här är första delen i berättelsen.

Vi flyttade in i vårt hus 2009. Platsen där växthuset nu står såg i början ut så här… Vi det här laget kändes mitt växthus väldigt långt bort!

Det kliade trots allt i odlingsfingrarna så i bortre änden av platsen placerade jag senare ut några pallkragar och en plastbalja och sådde lite smått och gott som kryddor och sallad. Fast så där jätteinspirerad kände jag mig nog inte riktigt på den platsen.

Först sommaren 2013 tog vi tag i arbetet med att göra någonting av den där ytan som näst intill legat öde sedan vi flyttade in. Första steget var att bygga en mur i nedre delen av slänten. På så sätt blev ytan för växthuset och annat större, slänt-yta att ta hand om mindre och så ser det prydligt ut med mur tycker vi.
Vi grävde ur för muren för hand… det var jobbigt…

Större delen av massan var nämligen sten, bumlingar av varierande storlek. Jösses vad vi slet!

Men skam den som ger sig. Det blev redo för murbygge en vacker dag faktiskt!

Med muren på plats var det dags att lägga täckduk på ytan och att platta till. Vi passade också på att förlänga ytan lite, 1-2 meter bortåt mot träden. (Det är där i skogsdungen jag har blåbär, som jag nämnt att jag plockar till mina sommarfrukostar.)

En platt och fin yta!
Vi började också ge hörnet på slänten lite omvårdnad, den hade tills nu mest bestått av torr, hård jord och ogräs.

På våren 2014 kom några pallar med stenplattor. Plattorna är i en mix av gråa nyanser, jättesnyggt tycker jag! Men i dagsläget ser man inte mycket av nyansskillnaden tyvärr. De är mer eller mindre jämngrå.
Jag sprang fram och tillbaka och placerade ut stenplattorna till Peter som sedan bankade till var och en av dem med en gummiklubba. Hårt jobb men nu ligger de stadigt och bra där också!

Vi sopade omkring sand på stenen, ner i alla skarvar.

Efter sopandet var så ytan äntligen klar! På den ytan som inte är stensatt har jag idag odlingslådor och en bänk på vilken man kan sitta och fundera över livet.

Hörnan av slänten blev också färdig och fin med hjälp av gräs på rulle.

Fortsättning följer…


Årstidernas vegankasse

$
0
0

Den här veckan testar vi matkasse här hemma. Har inte gjort det tidigare så det känns mycket spännande! Kassen (lådan) vi testar är den veganska matkassen från Årstiderna.

Att det blev just Årstiderna och just denna vecka beror på att jag fick möjligheten att få en valfri kasse från dem till halva priset via Smartson. Inget bloggsamarbete utan till Smartsons tester kan alla söka.

Igår levererades den, stod utanför tvättstugedörren när jag kom hem från jobbet. Denna länk borde ta dig till min Instagram och bilden jag tog på kassen/lådan som den såg ut vid leverans, innan jag packade upp den alltså.

Lätt upppackat såg det ut så här. I pappkassen ligger tillägget ”frukt” för veckan, innehållandes bananer, päron och äpplen.

Fyra middagar för två personer är det i mitt val av kasse och denna veckas meny ser ut så här:

  • Rödbetsquinoa med russin, äpple och solrosfrön i wrap
  • Buena vista-kryddad böntacos med avokado- och grapesalsa
  • Okonomiyaki med rissallad, tamari och miso
  • Kryddig bangkok-soppa med ris, lime och koriander

Jag kommer att skriva mer om kassen, eller framförallt om rätterna förstås, men nu ropar min käre make på mig från tv-soffan. Han vill ha sällskap i den tydligen.
Hej så länge!



Dadelpasta

$
0
0

Egen dadelpasta mixar du lätt ihop. Använd den till raw-bollar (skonsammare mot din mixer om den inte riktigt orkar med hela dadlar), som topping på gröt, i smoothies, som sötning i bakverk, doppa äppelskivor i den… Användningsområdena är många!

Du kan låta den vara naturell eller smaksätta den med exempelvis kanel, carob, vanilj eller ingefära. Den på bilden som jag gjorde igår smaksatte jag med vanilj och kanel.

Det här behöver du:

Dadlar
Vatten
ev. smaksättning

Så här gör du: 

Kärna ur dadlarna och lägg dem i en skål. Häll över vatten så att det täcker dadlarna. Låt stå i några timmar. (Tills dadlarna känns mjuka, tiden varierar beroende på dadlarna själva).
Häll av vattnet och mixa dadlarna. Lite av blötläggningsvattnet kan behöva tillsättas. Tillsätt ev. smaksättning.
Förvara kallt i en lufttät burk.


Den veganska matkassen från Årstiderna

$
0
0

Som jag nämnde i det här inlägget så testade vi den veganska matkassen + frukt från Årstiderna nyligen. Här kommer några tankar om den.

Till att börja med, det här var ju vad vi fick:

Menyn såg ut så här:

  • Rödbetsquinoa med russin, äpple och solrosfrön i wrap
  • Buena vista-kryddad böntacos med avokado- och grapesalsa
  • Okonomiyaki med rissallad, tamari och miso
  • Kryddig bangkok-soppa med ris, lime och koriander

Vi lagade och åt endast de två första rätterna. Lite tokigt blev det, för i det erbjudandet jag hoppade på kunde man få leverans bara en specifik vecka. Och den veckan drog Peter iväg på konferens onsdag till fredag. Jag ville inte äta rätterna utan honom men hoppades att grönsakerna skulle klara sig tills han kom hem. Det gjorde de inte så jag åt upp dem till annat. Kryddmixer och sådant har jag kvar och vill fortfarande göra åtminstone den där Okonomiyaki för den låter spännande.

Rödbetsquinoa-rätten gör jag nog inte om i sin helhet men att blanda ner råriven rödbeta i quinoa var super!

Rätt nummer två var böntacos. Från den tar jag med mig att jag måste bli bättre på att koka bönor… Borde vara den enklaste sak i världen men jag lyckades koka dem på tok för kort tid så bönorna var för hårda när vi åt dem. Annars en ganska så trevlig rätt.

Mitt omdöme om kassen då? (Trots endast två lagade rätter av fyra.)

Jo, leveransen kom den dag och tid den skulle. Ställdes visserligen inte där jag bett om men den lämnades inte på ett dåligt ställe på min tomt så det var ändå ok.

Det var inget fel på frukten (äpplen, bananer, päron) men jag insåg rätt snart att jag hellre köper min frukt själv i affären. Då kan jag välja sort och storlek på frukten själv och förmodligen till ett lägre pris.
Grönsakernas kvalitet var från ok till hög, inget var dåligt. Övriga ingredienser utan anmärkning.

Vi fick mat över, det mesta från middagarna räckte till tre portioner. Det blev alltså en lunch-matlåda också, någon gång med ett litet tillägg av något annat för att bli mätt. Rätterna var både spännande och ospännande på något sätt. De kändes väldigt hälsosamma. På gränsen till för hälsosamma… det kändes ibland som att vi bara satt och knaprade på råa grönsaker. Både positivt och negativt. Saknade något krämigt… typ hummus eller tahinidressing…

Bra med ekologiska råvaror förstås!

Recepten/rätterna var inte direkt krångliga men ändå för tidskrävande för att laga dagligen. Det gör att jag inte skulle välja att ha matkasse särskilt ofta. (Vet dock inte hur andra kassar är, detta var min första.)
Sen så är ju matlagning mitt intresse och matkasse krockade med det. Samtidigt som att det också är anledningen till att det var så kul att testa! Men jag vill ju välja mat själv…

Både ris och ros från min sida alltså och jag är kluven till om jag vill beställa matkasse igen, oavsett om det är via Årstiderna eller inte.


Boktips och krispig müsli

$
0
0

Det var länge sen jag tipsade om en bok. Har köpt på mig ett helt gäng finfina sådana på sistone. Deras gemensamma nämnare innehållsmässigt är nog att de till största del har vegansk och hälsosam mat och dryck (i alla fall om man som jag anser att det är utan raffinerat vitt socker och fritt från mjölkprodukter mm). Och färggrant och bara så vackert och lockande!

Jag har inte lagat mycket ur dem (än). Däremot brukar jag bläddra igenom en eller två av dem innan jag släcker lampan för kvällen. Det har blivit en av mina favoritstunder! Om och om igen tittar jag igenom dem och inspireras.

Hello Green av Josefine Jäger är en av böckerna.
Vackra bilder, enkla recept och bra texter om olika råvaror, redskap i köket och idéer till köket.
Smoothies, soppor, sallader, dressingar och smarriga desserter bland annat kan man finna i boken. Och müsli! Exempelvis den här kokos- och tranbärsgranolan. Recept under bilden.
En bok jag varmt rekommenderar!

Det här behöver du:

2 dl vatten, äppeljuice eller blötläggningsvatten från torkad frukt (jag använde vätskan från dessa dadlar)
1 dl lönnsirap
½ dl flytande kokosolja
½ dl chiafrön
1 tsk vaniljpulver
en liten nypa havssalt
3 dl boveteflingor
3 dl quinoaflingor (jag tog dinkelflingor istället för quinoaflingor fanns inte i min butik)
2 dl kokosflingor
2 dl naturella cashewnötter, grovt hackade
1 dl mandlar, grovt hackade
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
2 dl torkade tranbär
2 dl torkade mullbär

Så här gör du:

Blanda vätska, lönnsirap, kokosolja, chiafrön, vaniljpulver och salt. Låt stå i 10 minuter.
Häll alla flingor, nötter och kärnor i en bunke och blanda väl.
Tillsätt vätskan och blanda till en smulig massa. Bred ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper.
Rosta nederst i ugnen i 150° i 45-50 minuter (min behövde dock stå inne längre än så), tills granolan är torr och har fått fin färg. Rör om några gånger under rostningen.
Låt granolan svalna och vänd ner de torkade bären.
Förvara i en burk med tättslutande lock.


Hänt i veckan

$
0
0

Den här veckan började med att jag vaknade i magsjuka vid 03:30 på måndagsmorgonen. Fast om det var magsjuka eller matförgiftning vet jag inte egentligen. Hur som helst var jag riktigt dålig… När jag vaknade på tisdag morgon var jag frisk från själva sjukan men var väldigt matt efter att nästan inte ha ätit och druckit någonting på 1 ½ dygn. När jag väl fick tillbaka matlusten piggade jag tack och lov på mig fort.

Tur var det för på onsdagen bar det iväg till Ullared! Tillsammans med Peter och hans mamma. Med dryga fem timmar i bilen åt vardera håll och övernattning på hotellet Hotellet hann vi med mycket prat, en trevlig middag, lite vin på hotellrummet, shopping förstås och att bara ta det lugnt.

På hotellet ingår inte frukost i rumspriset men man kan köpa till den för 60 kronor /person. Det gjorde vi och jag blev glatt överraskad av det vegetariska utbudet på buffén. Första varvet åt jag havreyoghurt toppad med vanilj-sojayoghurt, müsli, fröer, russin och banan. Efter det ett fat med olika frukter och en skiva knäcke med ost och gurka. Gott! Och frukostmatsalen var en av de finare jag ätit i.

Lunchen samma dag åt vi i själva varuhuset. Den vegetariska rätten på menyn var röd curry med tzay. Jag som älskar tzay! Det ser kanske inte så jättetjusigt ut men var riktigt gott.

Veckans middagar har sett ut så här:

  • Måndag: 1 dl smoothie (var magsjuk och den enda ”mat” jag fick i mig den dagen)
  • Tisdag: Havregrynsgröt med banan och sojamjölk (lite matlust igen!)
  • Onsdag: Asiatisk buffé på Rosegarden i Ullared
  • Torsdag: Rödbetsquinoa med sojachorizo
  • Fredag: Peters linssoppa
  • Lördag: Halloumiwrap (på festen)
  • Söndag: Bön- och morotsbiffar med ris

Igår var vi bjudna på fest. Värden fyllde år och fick en flaska vin av oss och två baguetter jag bakade precis innan vi åkte. Samt ett litet paket. Allt lagt i en hmm… hemsk presentpåse. Men grejen är den att jag försöker vara försiktig med att pracka på andra mitt val att inte äta kött. Vi tänkte på vår vän när vi såg påsen så den fick det bli.

Här är jag på festen. Med mitt vattenglas. Valde att vara nykter igår och det är alltid så skönt dagen efter att ha tagit det beslutet.

En av veckans höjdpunkter var frukosten i morse – jag åt nämligen bananpannkakor och det tycker jag är så gott!
Vi hälsade på våra vänner med djuren nyligen (skrev om dem här), och fick med oss hemskt många ägg från deras höns. Så jag får nog äta bananpannkakor varje helg ett tag framöver…
Idag testade jag att ha i havregryn i smeten också. Det blev ok. Brände nästan omgång två men inte värre än att de gick att äta. Hade väl något annat i huvudet där en stund.

Nu ska jag gå och titta till frysen som jag håller på att frosta av. Är så imponerad av mig själv att jag väntat till vårvärmen med att göra det, istället för att passa på när det var minusgrader ute haha! Jaja, matvarorna ska nog klara sig ändå ute på altanen. Har lagt dem i kylväskor med frysklampar i.

Sen ska jag göra bönbiffar till middag. Det är ett av de sista uppdragen under min tid som medlem i Saltå Kvarns smakråd.
Ja och sen är det nästan dags att krypa till kojs och så var denna vecka till ända.


Jamaican Jerk Tacos med tzay

$
0
0

I den senaste Smakboxen fick jag kryddmix, tortillas och sås från Santa Marias nya Street Food-serie. (Det här är inget samarbete, jag har betalat för boxen själv.)
Det är jag mycket glad över att jag fick för jösses vad detta var gott!

Bestämde mig för att laga det receptet som följde med vilket var Jamaican Jerk Tacos. Fast inte med kyckling som receptet sa utan med tzay och närmare bestämt deras nya naturella filéer från kyldisken. Hade havrefraiche också, istället för ”vanlig”.

Alla produkterna – brödet, kryddan, såsen och filéerna, får en stor tumme upp från oss båda här hemma. Och rätten som helhet. Inte bara galet god, så enkel och snabblagad också!

Just det, ölen kom också i boxen. Mycket god!
Vi dricker ofta alkoholfri öl hemma. Himla bra grej.
Men nu till receptet.

Till 4 portioner behöver du:

2 fp naturella tzay-filéer (från kyldisken)
1 påse Santa Maria Jamaican Jerk Spices
1 msk olja
1 avokado
1 paket Santa Maria Coconut & Pepper Tortillas
1 påse sallad
1 burk Santa Maria Mango Sauce
1 burk havrefraiche

Så här gör du:

Strimla tzay-filéerna och lägg i en ugnsform. Blanda väl med oljan och kryddblandningen. Tillaga strimlorna i ugnen i 200° i ca 15 minuter.
Gröp ur avokadon och skär i tärningar.
Värm tortillabrödet i mikrovågsugn eller i stekpanna.
Fyll bröden med tzay, avokadotärningar och sallad. Toppa med mangosås och havrefraiche.


Historien om ett växthus, del 2

$
0
0

Här är andra delen av tre i historien om hur mitt växthus blev till. Del 1 finner du här.

Då vi har en del nivåskillnader på vår tomt behövde trappor göras för att man lätt ska kunna ta sig mellan huset, växthuset och skogsdelen med blåbärsriset.
I det här läget, före trappen kom till, tog man sig upp och ner i någon blandning av klättring, hoppande, glidande… ja vad som helst. Tröttsamt var det.

Den färdiga trappan. Det är så praktiskt och bra att ha en händig karl. :)

Ner till blåbären behövdes bara en kortare, smalare trappa.
Här ser man hur vi förlängde ytan, som jag nämnde i del 1. (Det gula huset är grannens.)

Den lilla trappan är klar. Till vänster på bilden ser man den stora.

Växthuset skulle ha kommit till midsommar, det var vad som sades när jag la min beställning. Så blev det inte. Efter flera veckors försening dök det i alla fall äntligen upp och irritation och besvikelse förbyttes till glädje igen. Även om den första säsongen med huset inte skulle bli så lång som jag hade hoppats…

En bit in i bygget visade det sig dessvärre att en del var felaktig. Så pass illa att vi inte kunde fixa till den själva utan var tvungna att återigen stoppa arbetet och vänta på leverans. Huset var då halvfärdigt och vi fick spänna ihop det med band för att det skulle klara sig under tiden. (Ett sånt här växthus är väldigt rangligt och svajigt innan alla delar kommer på plats. Det är så det ska vara.)

Jag förstår inte varför jag inte har fler bilder från bygget? Förmodligen för att Peter varje gång jag tänkte fota stod och gastade ”Nej! Du kan inte fota nu, du måste hålla i där!!!” ;-)
Och de jag har är tagna med mobilen så kvaliteten är därefter.

Nåväl, här är huset nästan klart. När vi kommit så långt att det var dags att sätta i rutorna, då insåg jag att jag verkligen skulle få ett växthus ändå! Trots förseningar och felaktiga delar.

Växthuset är ett Juliana Compact, 6,6 m2 och av 2014 års modell. Lackat i antracitgrå med svart sockel. Tak och väggar är av glas. 15780 kr betalade jag för det inkl. leverans, det var på kampanj när jag köpte.

Årets modell av samma växthus verkar vara snarlikt vad jag kan se. Här är en länk till huset på Willab Garden, vilket var butiken vi köpte hos. (Man får klicka sig fram till vår färg och storlek.)

Första kvällen i mitt nyinredda lilla hus av glas…! Jag minns den stunden så väl. Kunde inte titta mig mätt. Var så nöjd med det då och är lika nöjd med det än idag.
Trots strulet så rekommenderar jag både Juliana och Willab Garden. Det är ett fint och bra hus i god kvalitet.

Den första säsongen blev som sagt kort. Hade några små krukor med kryddor och ett par större med gurka och tomat. Så vi satt mer och mös i det än odlade den första sommaren.

Det var andra delen det!


Frittata med halloumi och morot

$
0
0

Vi fick en stor mängd ägg av våra vänner med höns. Att laga till en frittata var en bra idé för då gick många av dem åt. En snabb och enkel vardagsmiddag.

Till 4 portioner behöver du:

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 morötter, grovrivna
olivolja
8 ägg
1 pkt halloumi (ca 200 g)
färska basilikablad, ca en kruka i mängd
svartpeppar
ev. salt

Så här gör du:

Hacka löken och finhacka vitlöksklyftorna. Riv morötterna grovt.
Stek löken ett par minuter i olja. Rör ner morotsrivet och vitlöken och stek på låg värme i 10 minuter.
Riv halloumin grovt. Strimla basilikan. Vispa ihop äggen lätt och rör ner halloumin och basilikan. Krydda med peppar och eventuellt lite salt (tänk på att halloumin är salt).
Lägg grönsaksröran i en smord ugnssäker form. Häll äggröran ovanpå. Jag rörde runt lite med en gaffel sedan så att lagren blandades lätt.
Ställ in formen mitt i ugnen i 200° i ca 20 minuter. Tills den stelnat och fått fin färg.
Servera med en sallad.



Hänt i veckan

$
0
0

* Inlägget innehåller pressutskick/gåva. *

Den här veckan har varit lugn, utan större aktiviteter. Har tränat och promenerat en hel del, vilket har varit skönt. Mår så mycket bättre när jag rör på mig, särskilt när jag gör det ute i friska luften.

Veckan började med utbildning inne på Södermalm i Stockholm. Det betydde att jag inte kunde äta min frukost på kontoret som jag brukar utan fick ta den med mig. Oftast när jag äter frukost på vift ser det ut så här nu för tiden;
Overnight chia oats med bär i min runda tupperware-burk. Äts med den praktiska gaffelskeden, två-i-en.
Bananen mosar jag ibland ner redan när jag gör oatsen men vill jag ha en stor portion (vilket är det vanliga haha) så får den inte plats utan då tar jag med mig bananen separat.
Strålande solsken var det denna dag så solglasögonen hade åkt fram, härligt!

Det har kanske framgått redan att jag är förtjust i såna här produktboxar som är så poppis nu. Jag prenumererar för närvarande på tre stycken olika – Smakbox och Kökets box (vilka jag betalar för själv) och så Loddo som jag får skickat till mig från Loddo utan kostnad. Den här veckan kom två av dem så det var rena julafton här hemma en kväll!

Loddoboxen innehöll de här produkterna denna gång. Den har inte bara mat-relaterade saker utan lite allt möjligt. Allt kommer att komma till användning här hemma, helt klart. Cashewnötter är jag storkonsument av så det passade finfint att få sådana.

Kökets box innehåller, som namnet antyder, bara sånt som är kopplat till köksregionen. Har bortsett från colan inte tidigare testat något av det som följde med så det blir spännande!

Vi har ätit lite smått och gott under veckan också förstås.

Antal gånger vi ätit Peters linssoppa till middag denna vecka: 2
Den går lite i vågor den där soppan. Det kan gå långt mellan gångerna men så plötsligt äter vi den flera gånger i veckan.

Det jag trodde skulle bli veckans höjdpunkt var gårdagens Lasooni Palak Paneer. Det blev visserligen gott, men trots att jag nästan dubblade smaksättningen jämfört med första tillagningen (receptet jag länkade till) så var den så mild! Vi trodde det skulle bli riktigt spicy! Hur mycket kryddor har de i maten på indiska restauranger egentligen?!

Dadelbollar gör jag ofta på helgen. Igår satt jag och slötittade på YouTube en stund på eftermiddagen och hittade av en slump ett filmklipp på Ida Wargs kanal där det görs sådana.  Så igår fick de bli just de! Receptet finns här.
Gillar såna här bollar bäst utan rullade i något men igår rullade jag några i kakaonibs, raw kakao och blåbärspulver.

Dagens söndagsfrukost blev enkel. Yoghurt med banan och müslin jag skrev om här. Havreyoghurt till mig och den andra varianten till P.
En varsin smoothie drack vi till. Innehöll havremjölk, blandade bär, banan, äpple, spenat, spirulina och ärt-proteinpulver. (Jodå han muttrade lite om spenaten, spirulinan och ärtpulvret men inte värre än att han drack upp den.)

Idag på kvällskvisten åt vi sötpotatisstrips, vegansteaks och sriracha- och löksås (bild här). Nu har vi just kommit hem från en kvällspromenad med bras-titt. Jag gillar valborgsmässoeldar, tycker de är rogivande att se på.

Det var den veckan det! Glad valborg på er!

 


Marinerade quornfiléer med strips och sötpotatisaioli

$
0
0

Kvällens enkla middag var quornfiléer, marinerade och värmda i ugn. Sötpotatisstrips och sötpotatisaioli.
Kombon var kanske inte den ultimata men var för sig smakade sakerna riktigt gott! Ett par nya produkter blev testade.

De nästan tinade filéerna delade jag i tre delar och marinerade i kylen några timmar. Marinaden följde med i senaste Smakboxen, ekologiska Marinade Allround från Caj P. Praktiskt och med god smak.

Sötpotatisaioli är en ny produkt från Garant. Vegansk och med mycket smak. God tyckte vi!

 


Hänt i veckan

$
0
0

Den här veckan försvann så fort! Det känns som att jag gjort en massa saker, samtidigt som det känns som att jag inte hann med något alls… En del saker fastnade i kameran i alla fall.

I måndags kväll bakade jag bröd. Det konstigaste jag någonsin bakat… Det syns inte på bilden men en tredjedel av höjden var luft. En jättestor luftficka liksom. Berätta gärna hur sånt kommer sig, den som vet!
Brödet smakade ändå gott som tur var.

Brödet bjöd jag mina kollegor på under vår tisdagsfrukost på jobbet. Varje tisdag bjuder en av oss på frukost samt eftermiddagsfika och nu var det alltså min tur.
Jag dukade fram olika sorters mjukt bröd, knäcke och fröknäcke. Oliver, soltorkade tomater, tonfiskpastej-röra och hummus. Olika sorters ostar, vegokorv, marmelader, gurka och paprika (som inte kommit på plats än när bilderna togs). Och så kiwi, apelsin och basilika.

Har ingen bild på eftermiddagsfikat men det var vegansk vaniljglass, ”vanlig” glass och jordgubbar kokta i balsamvinäger. Det var så gott!

I onsdags hade jag och ett par tjejer på jobbet ett möte inbokat. Vi bestämde oss för att hålla det på en sushi-restaurang i närheten av kontoret. Jag åt en 13-bitars vegetarisk sushi och jösses vad det är gott!
Man borde ha fler möten på restaurang. :)

En av veckans bästa upptäckter var att Bodystore, vilka jag brukar handla från, tagit in produkter från Malmö Chokladfabrik i sitt sortiment. Har fått deras choklad i Smakboxen vid några tillfällen och den är makalöst god!
Dessa fick jag i senaste boxen. (Beställde dubbla boxar… jag vet jag är knasig… men nästa gång blir det bara en box… snyft. Det låg ”bara” med två per box.)

I torsdags var jag ledig . Dock fick jag ingen sovmorgon utan åkte in till stan på morgonkvisten för att besöka naprapaten. Gick en sväng i butiker efter det. Köpte lite kläder och ett par skor och presenter till väninnan som fyllt år (ska fira henne nästa vecka).
Behövde fylla på med något ät- och drickbart och det blev en Pepsi Max och en bar på tåget hem. Baren tog jag med mig hemifrån. Inköpt i London, vet inte om den sorten finns att köpa i Sverige?

Hamnade lite i osynk med måltiderna den dagen. Gjorde mig en smoothiebowl till middag. Lyckades göra en på tok för stor sådan, höll på att spricka! Fick i mig många nyttigheter i alla fall – blandade bär, banan, äpple, avokado, mango, havredryck, acaipulver, proteinpulver och vanilj. Och med toppingen ännu mer braiga saker – banan, hampafrön, müsli och torkade tranbär och mullbär. Puh!

I fredags var det så äntligen fredag! :)
Vi skulle ha trevligheter med jobbet på kvällen. Jag och en kollega gick tidigt och tjuvstartade. Det blev en varsin god dryck på Vivels café (tror jag det var) på Älvsjö torg. Ett enkelt men trevligt ställe där man kan sitta och titta på folk vilket jag gillar.
Här sitter jag med skorna jag köpte dagen innan. Som jag drömt om att köpa dem! Är nöjd över att jag äntligen slog till.

Kollegan jag var där med var fina, bästa Stina. Som ska sluta på jobbet och som jag kommer att sakna så väldigt mycket. Vi har bara några få arbetsdagar kvar tillsammans och jag vet inte riktigt hur jag ska klara mig utan henne.

När vi druckit upp mötte vi upp resten av gänget hemma hos en annan kollega. Där fick vi bubbel med tilltugg och det var så gott! Allra godast var det som inte syns på bilden, en typ salsa (vet inte om det är rätt benämning) med avokado, mango, lime, koriander, chili… kan ha varit något mer. På toppen var det räkor men hon hade även gjort några utan räkor och en sådan åt jag. Röran serverades i muffinsformar av papp, mycket praktiskt. Sån där måste jag göra!

Man fick hejda sig från att äta för mycket för sedan bar det av till den italienska restaurangen Primitivo di Papa Gabi för middag.
Jag åt en pizza Ortolana vilken var helt ok! Till den drack jag en god italiensk lager.
Det var en mycket trevlig kväll! Var lite seg på lördagen sen dock… fick inte så mycket gjort… Var på Blomsterlandet en sväng, det var typ det enda produktiva.

Idag har jag mest varit inne och städat och tvättat. (Tänk att det behövs hela tiden!) Tog en paus från det när jag åkte och hämtade Peter på Dalarö i Stockholms skärgård. Det var strålande solsken idag! Det är inte mycket som mer får mig att bli otålig efter sommaren än just skärgården, och nu är den snart här tror jag. Minusgrader och snöfall hotar de med i veckan som kommer men det måste ju vara det sista bakslaget innan sommaren, tror ni inte?


Läskande frukter

$
0
0

Vet inte om det var just den här melonen eller om vattenmeloner allmänt är väldigt goda just nu? God var den i alla fall!
Apelsinen däremot, den var visserligen god men extremt svårskalad. Blev en massa trasiga klyftor. Ett gott mellanmål fick vi hur som helst.


Soppa med thailändska smaker (å så lite franskt!)

$
0
0

Med tanke på bakslaget som våren råkat ut för nu så är det helt ok att äta en varm soppa tycker jag. (Minusgrader ute på nätterna i maj, var är tillvaron på väg egentligen?!)

Det blev en mild och krämig soppa med thai-smaker. Recept från ICA i grunden men jag gjorde om det en aning.

Nu skulle Gordon Ramsay bli så där upprörd på mig igen, men till den thailändska soppan åt vi franskt. Chèvre, närmare bestämt. Med honung och timjan på fullkornsbaguette. Men jag tycker att det funkar fint att vara en globetrotter i köket. ;-)

Till 4 portioner behöver du:

1 kg sötpotatis
2 msk färsk ingefära
1 röd chili
1 msk spiskummin
2 stjälkar citrongräs
1 msk jordnötsolja
6 dl grönsaksbuljong
1 msk kokossocker
4 dl kokosmjölk
½ lime, saften från
salt

Så här gör du:

Skala och skär sötpotatisen i bitar. Koka den mjuk och häll av vattnet.
Skala och riv ingefäran. Kärna ur och finhacka chilin. Ta bort det yttre torra bladet på citrongräsen. Krossa stjälkarna något,
exempelvis med baksidan av kniven.
Hetta upp oljan i en gryta. Lägg i ingefära, chili, spiskummin och citrongrässtjälkar. Låt blandningen fräsa någon minut.
Lägg sötpotatisen i grytan och mosa den. Tillsätt grönsaksbuljong och kokossocker och låt koka några minuter.
Plocka upp citrongrässtjälkarna och mixa sedan soppa slät.
Rör ner kokosmjölken och pressad lime. Låt soppan bli varm igen och smaka av med salt.
Servera gärna med chilipeppar och färsk koriander.


Viewing all 380 articles
Browse latest View live